L-TEANIIN TEADUSLIKES UURINGUTES
Lõõgastumine ja meeleolu tõus
L-teaniin on aminohape, mida leidub tees ja seentes. Aminohapped on keemilised ained, mis moodustavad inimkeha ehitusmaterjali, kuna need loovad insuliini, adrenaliini ja neurotransmitterite tootmiseks olulisi valke. Nad toetavad ka rakkude taastumist ja aitavad lihasmassi suurendada. Nagu näitasid paljud Ameerika ja Austraalia uuringud, mõjutab L-teaniin koos kofeiiniga – mõlemad sisalduvad matchas – positiivselt kognitiivseid funktsioone, keskendumisvõimet ja meeleolu (1) (2). L-teaniin rahustab osaliselt kofeiini ergutavat toimet ja alandab vererõhku. Selle tulemusel ja mida Newcastle’i ülikooli uuringud tõestasid (3), tekitab tassi matchat joomine rohkem energiat ja alandab närvilisust.
Tõhus õppimine ja mälu paranemine
Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimus näitab, kuidas matcha tee parandab tähelepanu ja aitab keskenduda ülesannetele. Inimesed, kes olid 1,5 tunni jooksul joonud 2 või 3 tassi rohelist teed, saavutasid õppepraktikas paremaid tulemusi kui platseebojooki tarbinud inimesed (4). Tänu stimuleerivale toimele suurendab roheline tee loovat mõtlemist (5).
L-teaniin mõjutab positiivselt mälu. Pärast rohelise tee joomist lahendasid Baseli ülikooli uuringus osalejad mõned ülesanded. Seejärel uurimist juhtinud psühhiaatriakliiniku professor Stefan Borgwart kasutas MRT abil osalejate ajutegevust. Ta märkas, et parempoolse ülemise parietaalse lobula ja keskmise frontaalse gyrus vahel oli ühenduvuse modulatsioon. Rohelise tee suurus põhjustas parieto-frontaalse ühenduvuse kasvu, mis tähendas ülesande täitmise paranemist (6). Seetõttu eeldatakse, et rohelise tee ekstrakt võib olla kasulik selliste häirete nagu dementsuse raviks.
Keskendumine ja kiirem reaktsioon
Kaks koostisosa – kofeiin ja L-teaniin -, mis mõlemad esinevad matchas täiuslikus vahekorras, mõjutavad positiivselt meie kognitiivseid tulemusi. 2017. aastal hindasid Hollandi teadlased, kuidas matcha ja matchat sisaldavate toodete tarbimine mõjutab meie kognitiivseid funktsioone. Iga osaleja pidi tarbima ühte neljast tootest: matcha tee, matcha teebatoon (4 g matcha teepulbrit toote kohta), platseebo tee või platseebo batoon. Seejärel läbisid osalejad mitmeid kognitiivsete võimete teste, et hinnata nende tähelepanu, andmetöötlusvõimeid, töömälu ja episoodilist mälu, mille all mõtleme inimeste ainulaadset võimet meenutada konkreetseseid sündmuseid. Uurimistulemused näitasid, et matcha joomine parandas põhilisi tähelepanu võimeid ja psühhomotoorset kiirust vastuseks stiimulitele (7).
EGCG KATEHHIINID TEADUSLIKES UURINGUTES
Katehhiinid kuuluvad polüfenoolide rühma. Neid leidub paljudes toitudes: taimed, puuviljad (nt õunad, mustikad, karusmarjad, viinamarjaseemned, kiivid, maasikad), punane vein, õlu, kakaomass, šokolaad, kakao, tavaline roheline tee; aga matcha on nende rikkam allikas. Katehhiinid võitlevad bakterite, seente ja viirustega. Seetõttu tugevdavad nad immuunsüsteemi. Samuti eemaldavad need kehast raskemetalle ja aeglustavad vananemisprotsesse. Tee-katehhiinid ja polüfenoolid on reaktiivsete hapnikuliikide tõhusad puhastajad. Kõige uuemate uuringute tulemused näitavad seost rohelise tee korrapärase joomise ja kasvajate kasvu aeglustumise vahel.
Ameerika teadlased Colorado ülikoolist võrdlesid EGCG kontsentratsiooni Jaapani kõrge kvaliteediga matcha ja Starbucki tavalise rohelise teega. Leiud näitavad, et epigallokatehhiingallaadi (EGCG) kontsentratsioon matchas oli 137 korda suurem kui kotikesega tees. Isegi kvaliteetne roheline tee sisaldab EGCG katehhiine kolm korda vähem kui matcha (8).
Katehhiinid EGCG = antioksüdandid, mis pärsivad vananemisprotsesse
Katehhiinid on polüfenoolid, mis toimivad võimsate antioksüdantidena. Need kõrvaldavad reaktiivsed hapnikuliigid, sealhulgas vabad radikaalid ja peroksiidid. Seetõttu on matcha teel superoksüdantne toime, mis neutraliseerib reaktiivsete hapnikuliikide ebanormaalset aktiivsust. Reaktiivsete hapnikuliikide kontsentratsiooni rakkudes reguleerivad antioksüdandid, sealhulgas vabade radikaalide puhastajad, glutatioon, tokoferoolid ja antioksüdandid. Tasakaalustamatus oksüdeerijate ja antioksüdantide vahel põhjustab oksüdatiivset stressi, mis võib põhjustada rakukahjustusi või rakusurma. Kõrge oksüdatiivne stress koos kudede kahjustava toimega võib põhjustada neurodegeneratiivseid haigusi nagu Parkinsoni või Alzheimeri tõve.
Kaalu langetav toime
Matcha tee aitab põletada liigseid kaloreid ning vähendab vere glükoosisisaldust ja insuliini taset, isegi kui me oma toitumisharjumusi ei muuda. American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimistulemuste metaanalüüs näitab, et rohelise tee regulaarse tarbimise tulemusel põletatakse päevas 100 lisakalorit (10). Seda seetõttu, et EGCG katehhiinid suurendavad energiakulu ja kiirendavad rasvade põletamist. Teine uuring näitas, et rohelise tee tarbijad kaotasid kaheteistkümnenädalase eksperimendi jooksul keskmiselt 1,3 kg, muutmata oma toitumisharjumusi. Ühe teise uuringu kohaselt on rohelist teed regulaarselt joovatel inimestel keskmiselt madalam KMI ja väiksem vööümbermõõt kui mittekasutajatel. Vööümbermõõt on meie terviseseisundi oluline määraja. Liiga palju rasva seal piirkonnas võib viidata metaboolsetele häiretele nagu hüpertensioon, hüperkolesteroleemia ja diabeet.
Sao Paolo ülikooli poolt ülekaaluliste naiste rühmaga tehtud uuring näitas, et kaalulangetusprogrammide rikastamine rohelise teega toob parima tulemuse. Naised, kes lisaks dieedi järgimisele ja treeningutele jõid kaheksa nädalat rohelist teed, ei kaotanud mitte ainult keskmiselt 5,8 kg, vaid vähendasid ka vööümbermõõtu. Lisaks vähendasid nad triglütseriidide taset ning suurendasid kehamassi ja lihasjõudu (11). Penni osariigi ülikooli teadlased tegid sarnaseid järeldusi rohelise tee katehhiinide kohta (12). Kuningliku Keemiaühingu uuringust järeldub, et matcha puhul mitmekordistub tavalise rohelise tee tarbimise mõju. Seda seetõttu, et kui joome kaussi matchat, tarbime terveid pulbristatud lehti ja seetõttu omastame palju rohkem toitaineid ja kasu kui tavalisest teest (tarbime nii lahustuvaid kui ka lahustumatuid koostisosasid). Sama eksperiment kinnitas, et matcha alandab tõhusalt ka madala tihedusega lipoproteiin-kolesterooli (LDL-C) taset.
Pärsib kasvajate kasvu
Rohelise tee katehhiinid (GTC) võivad pärssida vähi kasvu. Üks selle valdkonna uuringutest näitas, et dieedi täiendamine rohelise teega, mille katehhiinide kogus on 600 mg vähendab eesnäärmevähi kasvu. Ühe aasta pärast diagnoositi 30-l GTC-ga ravitud mehel ainult üks kasvaja (esinemissagedus ligikaudu 3%), samas kui 30 platseeboga ravitud mehe seas leiti üheksa vähki (esinemissagedus 30%) (14).
Uuringud näitavad ka, et EGCG muudab vähirakkude ainevahetust, kuna see pärsib vähi kasvu ja aktiivsuse eest vastutava ensüümi aktivatsiooni (15). Nagu rõhutas üks teadlastest – Wai-Nang Lee, Los Angelese Biomeditsiiniliste Uuringute Instituudist (LA BioMed) – võib arusaam, kuidas see rohelise tee vähivastane omadus toimib, avada ukse täiesti uudsele vähiravile. Penni osariigi ülikooli teadlaste rühm leidis, et rohelise tee EGCG katehhiin indutseerib mõnikord suuõõne vähirakkudes oksüdatiivset stressi, kuid avaldab antioksüdantset toimet ka normaalsetes rakkudes (16).
Populatsioonipõhine uuring, milles osales 75 000 keskealist ja vanemat hiina naist, näitas, et regulaarne rohelise tee joomine vähendab seedetrakti vähkide, sealhulgas kolorektaalse ning mao- ja söögitoruvähi riski. Nagu tõestasid Vanderbliti epidemioloogiakeskuse uuringud, on naistel, kes tarbivad 2-3 tassi rohelist teed päevas, seedetrakti vähivastane risk 21%. Neil, kes on tarbinud teed 20 aastat, on seedetrakti vähkide risk vähenenud 27–29%, võrreldes naistega, kes pole kunagi regulaarselt teed joonud. Kõik naised olid mittesuitsetajad ja ei joonud alkoholi, kuigi nende toitumises ja elustiilis oli mõningaid erinevusi ning andmete analüüsimisel võeti neid tegureid arvesse. Leiud avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition (17).
Katehhiinid võitlevad südame ja veresoonkonna haigustega
Jaapani populatsioonipõhine edasivaatav longituuduuring, mis hõlmas 40 000 keskealist ja 90 000 osalevat osalejat, näitas, et EGCG katehhiinid matchas võivad tuua kasu südamele ja vereringesüsteemile. Ajakirjas JAMA (18) ja Annals of Epidemiology (19) avaldatud uuringud näitavad, et rohelise tee korrapärane joomine (s.o paar tassi päevas) vähendab südame-veresoonkonna haiguste põhjustatud surmaohtu. Mida suurem on tee tarbimine, seda väiksem on surmaoht, eriti naiste seas. Roheline tee on osutunud võimsaks aineks insuldiriski vähendamisel.
Katehhiinidel, eriti kõige tugevamal – EGCG-l, on põletikuvastane ja hüübimisvastane toime. Kolmteist aastat kestnud uuringud enam kui 80 000 jaapanlase kohta näitasid, et inimestel, kes tarbivad päevas üks kuni neli tassi rohelist teed, on insuldirisk 20% väiksem, võrreldes inimestega, kes rohelist teed üldse ei joo (20). „Regulaarne rohelise tee tarbimine parandab vereringesüsteemi funktsioone, kuna see takistab hüübimist“, – ütleb väljaande peamine autor Yoshihiro Kokubo. Ta kahtlustab, et katehhiinidel on oluline roll insultide ja muude südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel.
Katehhiinid, rohelise tee peamine komponent, võivad põletikuvastase ja hüübimisvastase toime abil ära hoida surmaga lõppevat haigust – aordi aneurüsmi. Aneurüsmid on põhjustatud aterosklerootilistest protsessidest, hüpertensioonist ja kiiretest füüsilistest pingutustest. Jaapani uuringud näitasid, et EGCG katehhiinid taastavad elastiini, mis on peamine valk, mis vastutab arteri elastsuse eest (21).
Jaapani matcha ja luude tervis
Matcha rohelises tees sisalduvad EGCG katehhiinid hoiavad luud heas korras ja hoiavad ära keskealiste ja vanemate inimeste osteoporoosi. Üks uuring näitas, et rohelise tee korrapärane joomine on seotud 50-aastaste ja vanemate naiste ja meeste luumurdude riski 30% vähenemisega. Ühes teises uuringus, mis hõlmas 150 postmenopausis naist, tarbisid osalejad umbes 500 mg teeekstrakti, mis tähendab 1-2 tassi Jaapani matcha teed. Selle tulemuseks oli luude paranemine ja luukoe suurem tihedus, mis põhjustas madalamat kalduvust põletikele ja paremat lihasjõudu (22).
KASUTATUD ALLIKAD:
1. „Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis”, Nutrition Reviews. 2014 Aug;72(8):507-22, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946991 2. “The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task” Brain Topogr. 2009 Jun;22(1):44-51, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841456 3. A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood”, Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(14):2563-76, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25761837 4. “Acute effects of tea consumption on attention and mood”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/10/30/ajcn.113.058248.abstract 5. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review”, Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:26-37, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506 6. “Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing”, Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507 7. “An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance”, Food Research Int. 2017 Sep;99(Pt 1):72-83, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536 8. “Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography”, Journal of Chromatography A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774 9. „The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect”, “Molecules” 2016, 21(4), 474; http://www.mdpi.com/1420-3049/21/4/474 10. “Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1682S/4577486 11. “The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women”, Journal of Medicinal FoodVol. 16, No. 2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140132 12. “Epigallocatechin-3-gallate Increases the Expression of Genes Related to Fat Oxidation in the Skeletal Muscle of High Fat-Fed Mice.” “Food & Function” 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400462/ 13. “The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet.”. “Food & Function” 2016 Jan;7(1):294-300, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26448271 14. “Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study”, “Cancer Research” 2006; 66:1234–40, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424063 15. “Metabolic consequences of LDHA inhibition by epigallocatechin gallate and oxamate in MIA PaCa-2 pancreatic cancer cells”, „Metabolomics”, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11306-014-0672-8 16. “Differential prooxidative effects of the green tea polyphenol, (–)‐epigallocatechin‐3‐gallate, in normal and oral cancer cells are related to differences in sirtuin 3 signaling”, “Molecular Nutrition and Food Research”, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201400485 17. “Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women’s Health Study”, “The American Journal of Clinical Nutrition”, Volume 96, Issue 5, 1 November 2012, https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1056/4576999 18. “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study”, JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850 19.“Association of green tea consumption with mortality due to all causes and major causes of death in a Japanese population: the Japan Public Health Center-based Prospective Study (JPHC Study)”, Annals of Epidemiology” 2015 Jul;25(7):512-518.e3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25900254 20. “The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population”, “Stroke” 2013, http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/14/STROKEAHA.111.677500 21. “Prevention of abdominal aortic aneurysm progression by oral administration of green tea polyphenol in a rat model”, “Journal of Vascular Surgery” 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27473778 22. “Tea and bone health: steps forward in translational nutrition”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1694S/4577502