Kendō, traditsiooniline samurai võitluskunst

Vähesed inimesed teavad, et matchal on palju ühist samurai kultuuriga ja seega ka kendōga. Umbes 13. sajandist alates kasutas samurai parema keskendumisvõime ja vastupidavuse parandamiseks matcha teejooki, mis enne duelli jootuna pidi tema tulemust positiivselt mõjutama. Veelgi enam, sajandite jooksul töötati välja keeruline matcha valmistamise ja tarbimise mudel, mida nimetatakse wabiks. Sellest filosoofiast sündis tänaseni tuntud teetseremoonia. Mõningate ajalooliste andmete kohaselt rüüpasid samuraid koosolekute ajal ühest tassist matchat – seda peeti omamoodi rituaaliks jumalakartuse, usalduse ja lojaalsuse kindlustamiseks.

Kendō on Jaapani võitluskunsti vorm, mis kasutab bambusemõõka. See on üks osa Jaapani võitluskunstidest, mida nimetatakse kollektiivselt budōks, lisaks kuulub sinna ka mitmeid äratuntavamaid ja populaarsemaid spordialasid nagu aikidō, judō või karate. Vähesed teavad, et just kendō on Jaapani kõige enam treenitud võitluskunst, mis ületab teisi spordialasid sadade tuhandete harrastajate poolt.

Kendō harjutamise peamine eesmärk on keha ja vaimu kujundamine ning füüsilise treeningu abil isikliku kasvu saavutamine. Siit ka lõpp , mis jaapani keeles tähendab ‘rada’. Jaapanis peetakse kendō ‘elukestvaks võitluskunstiks’, sest seda saab harrastada igas vanuses ilma vigastuste ohuta, mis mõjutab peamiselt professionaalseid võistlejaid. Parimad praktikud on need, kes alustavad ranget koolitust lapsena ja jätkavad seda kogu oma haridustee lõpuni, jõudes meistrivõistlustele sageli juba politseinike või õpetajatena. Jaapanis on võimatu leida inimest, kellel poleks kunagi olnud kokkupuudet kendōga, olgu see siis koolis (kus õpilased saavad oma kehalise kasvatuse tundides valida kendō või judō vahel), ülikoolist või spordiklubidest.

Kendō tuleneb otseselt 11. sajandist pärinevast samurai võitluskunstist. Selle erinevad koolkonnad arenenesid kuni 19. sajandi keskpaigani, mil kehtestati samurai poolt mõõkade kandmise keeld. 17. sajandi alguses lisati võitlusele järk-järgult kaitserüü ja harjutusmõõgad, mis võimaldasid veretutes duellides teha täielikke mõõgalööke. Algul puidust ja hiljem bambusest valmistatud harjutusmõõkade ning samurai soomuse eeskujul kindla kaitsevarustuse kasutamine võimaldas dünaamilisemat harjutamist ja võitlusi. Aja jooksul kehtestatud võitlusreeglid piirasid järk-järgult löökide ulatust ja kõrvaldasid võitlejate jaoks ohtlikud võtted. Need minevikus kehtestatud reeglid panid aluse sellele, mida me täna teame kui kendō võitluskunst.

Tänaseks on kendō hinnatud mitte ainult oma ajaloo ja haridusliku väärtuse, vaid ka vigastusteta iseloomu ja selgete võitlusreeglite tõttu. Kendō’s on rünnakud lubatud ainult vastase keha kindlale sihtalale, mis on kaetud kaitsevarustusega, st lüüa võib vaid vastu pead, käsivart ja torsot. Rünnaku kehtivuse tagamiseks (ippon) peab see vastama teatud kriteeriumidele. See on osa ki-ken-tai-ichi kontseptsioonist, mis tähendab “vaimu, mõõga ja keha ühtsust”, mille kohaselt tuleks teha lööki teha mõõga konkreetse osaga, õige jõu, keha liikumise ja sellega kaasneva karjumisega. Lisaks peaks võistleja pärast tegevust jääma erksaks ja olema valmis edasiseks võitluseks. Alles siis saab rünnakut pidada tõhusaks. Juhuslikke rünnakuid ei peeta kehtivateks. Sellepärast on kendō’s oluline püüelda täiuslikkuse poole läbi pideva treeningu ja harjutuste kordamise kaudu, et parandada ka kõige väiksemaid vigu. Läbi harjutamise saadav distsipliin, vastupidavus ja pingutused aitavad kaasa isiklikule kasvule ja praktikute sisemisele tugevusele.

Tänapäeval on kendō spordiala, mida harrastatakse laialdaselt kõikidel mandritel ja mida juhendavad Rahvusvaheline Kendō Föderatsioon ja vastavad treeningklubid. Kodumaal Jaapanis on umbes kaks miljonit praktiseerijat. Poolas on võistlejaid 500, kes on registreeritud 26 klubis. Kogu maailmas on umbes 5 miljonit kendō harjutajat. Tänu Jaapani kultuuri ja popkultuuri suurele populaarsusele kasvab kendōhuviliste arv igal aastal. Kendō on oma rikkaliku ajaloo ja pedagoogilise väärtuse tõttu ülipopulaarne kogu maailmas. Jaapani kultuuri kasvava populaarsuse tõttu on ka kendō üha populaarsem. Nüüd jääb vaid oodata, kas selle harrastajate arv on suurem kui teistel budō võitluskunstidel.

Moya Matcha tegi 15. veebruaril Varssavis koostööd Euroopa Kendo karikavõistlustega. Artikkel kirjutati koostöös turniiri võõrustaja Poola Kendo Organisatsiooniga.

Matcha ja jooga

Möödunud aegade stiilid ja kombed tulevad pidevalt tagasi. Soovides pöörduda tagasi juurte juurde, soovime jõuda väga vanade traditsioonide juurde ja inkorporeerida need popkultuuri, muutes need popkultuuri elementideks. Need traditsioonid, mis on sügavalt juurdunud ajalukku ja filosoofiasse, on kahtlemata endiselt kehtivad ning nende olemasolu näib olevat pidevalt ajakohane ja loomulik.

 

 

Trendid mis on tulnud, et jääda

Pole kahtlustki, et matcha muutub iga päevaga järjest populaarsemaks – see äratab huvi erinevate ringkondade seas, levides kiiresti kõikjale kohvikutesse ja kauplustesse. Impordime Jaapanist matchaga maitsestatud maiustusi, lisame matchat oma supertoidukokteilidele ja kasutame tassikest matcha teed, et oma täiustada oma sotsiaalmeedia keskkondi. Kuigi matcha tee on vallutanud kaasaegse maailma, jääb see endiselt Kaug-Ida arhailise kultuuri osaks.

Jooga on läbimas sarnast protsessi. Avalikes parkides on järjest rohkem koole, kursusi, välitöökodasid ja nädalavahetuse välitunde. Võite osta igas värvitoonis joogamatte ja riideid ning osaleda kuulsate joogaõpetajate tunnis. Kuid hoolimata 21. sajandi kaasaegsest kontekstist jääb jooga vaimseks, nagu see on toiminud juba aastatuhandeid.

Sellised trendid on tulnud, et jääda. Need käivitavad muutuseid, mida me ei lükka tagasi aegunud trendidena. Pealegi töötavad nad üllatavalt hästi koos! Kuigi joogal ja matchal pole ajalooliselt ja geograafiliselt samu juuri, täiendavad nad üksteist erakordselt.

 

 

AJALUGU

Roheline tee ilmus Jaapanisse 12. sajandi lõpus. See tuli Hiinast koos budistlike munkadega, kelle jaoks see on olnud zeni lahutamatu osa. Ühel hetkel hakati seda kasutama pulbrilisel kujul ja siis sündis teetseremoonia – chadō (see tähendab ‘tee viis’). Matcha aitas munkadel erksam olla ja võimaldas neil leida meelerahu – need elemendid on nii meditatsiooni kui ka selle ebatavalise vormi: teetseremoonia puhul üliolulised.

Mõiste ‘jooga’ seostub kogu India filosoofia süsteemiga, mis tegeleb vaimu ja keha ühendamisega. Selle vanimad jäljed on leitud Induse orust ja need pärinevad 2300–1500 eKr. Joogatüübid, mis põhinevad kehaasenditel (asanad), hinge juhtimise ja puhastamise tehnikad, nagu hatha, vinyasa või ashtanga, on tänapäeval läänes populaarsed, kuid nad jõudsid siia alles “hetk tagasi” – need joogastiilid hakkasid laiemat tähelepanu pälvima alles 19. sajandi keskel.

 

 

MATCHA JA JOOGA – TÄIUSLIK KOOSLUS

Matcha valmistatakse kõige noorematest teelehtedest, milles on salvestunud elutähtis energia. Mõni nädal enne saagikoristust kaetakse teepõõsad otsese päikesevalguse vältimiseks – see aitab neil säilitada väärtuslikke aineid. Alati, kui joome tassitäit matchat, tarbime terveid pulbristatud lehti, tänu millele omastame palju rohkem toitaineid ja kasu kui tavalisest teest – see tähendab suuremat antioksüdantide, vitamiinide, mineraalide ja kiudainete kontsentratsiooni. Peaksite siiski meeles pidama, et te ei lisaks vett, mis on kuumem kui 80 kraadi – liigne kuumus tapab väärtuslikke aineid ja hävitab maitset.

Teelusikatäie matcha kofeiinisisaldus on 2 grammi. Erinevalt kohvis sisalduvast kofeiinist imendub matchas sisalduv kofeiin aeglaselt ja energia eraldub organismi püsivamalt. Matcha-tees sisalduvad aminohapped (eriti L-teaniin) seonduvad kofeiiniga ja aeglustavad selle imendumist vereringesse. Selle tulemusel ei toimu kiiret kortisooli manustamist ega adrenaliini kasvu, mis jätaks keha ihalema kofeiini järele. Võrreldes kohviga pakub matcha, mis vajab imendumiseks kuni kuus tundi, rahulikku teadlikkust ja erksustunnet ning parandab meie vastupidavust.

See kombinatsioon muudab matcha jooga jaoks ideaalseks partneriks. Ühelt poolt on jooga spordiala, mis nõuab füüsilist vormi, teiselt poolt on see meditatsioonipraktika, kus keskendumine ja tähelepanelikkus on hädavajalikud. Jooga ja matcha sobivad ideaalselt – need täiendavad üksteist ja tugevdavad nende ainulaadseid efekte. Tassitäis matchat muudab joogapraktika täiustamise lihtsamaks ja jooga harjutamine aitab meil saada matcha teetseremoonia tähistamise eksperdiks.

 

Jaapani bambusvisplite valmistamine

s

Täna on üks põnevamaid päevi, mida olen oma teekonnal üle Jaapani oodanud. Olen nüüdseks sõitnud üle kolmekümne minuti, jättes linna kaugele maha. Kaardi järgi peaksin juba varsti sihtkohta jõudma. Pärast mõneminutilist ekslemist naabruskonna majade vahel tunnen ühe aia peal ära keeruka kanji nime – see on perekonnanimi, mida olen eile õhtul proovinud meelde jätta. Omanik võtab mind vastu ja kutsub maja juurde. Möödume aias lõigatud bambuspuude hunnikust. Maja taga näen pisikest privaatset teevälja. Enne kui me kohtumise eesmärgi juurde asume, annan ma oma võõrustajale omiyage, reisimeene, mis on Jaapanis peaaegu kohustuslik. Muuhulgas tõin kaasa ka Moya matcha ilmselgelt Poolast.

Istun tatamimatile maha ja ei suuda ära imetleda kõike, mis mind selle maja sisemuses ümbritseb. Ta liitub mõne aja pärast minuga, kaasas küpsisekarp, mille üle arutame täna plaanitut. Seal on ka tee. Lõhnab nii hästi, et ma peaaegu ei suuda keskenduda. On mai algus, kas see võiks olla värske, selle aasta saak? Ma küsin, kas ta kasutas oma kodus kasvatatud teed, mida ma maja taga märkasin.

– Mul on hea meel kuulda, et naudite seda! Ja mul on suurepäraseid uudiseid. See tass teed on valmistatud matchaga, mille tõite meile kingituseks. Teate juba selle maitset ja tahtsin näha, kuidas te selle erinevuse tabate. Nüüd saate aru minu töö eesmärgist ja me pole seda veel alustanud!-

 

Istume Jaapani vanima bambusvispleid valmistava perekonna 20. põlvkonna esindaja hr Jun Tanimura elutoas. Juba viissada aastat on nad oma poodi pidanud Nara prefektuuris Takayama piirkonnas. Nendel päevadel pärinevad siit kõik riigi käsitsi nikerdatud bambusvisplid. Ma olen siin, et õppida, kuidas neid valmistatakse.


Chasen 茶筌 on ühest bambusepuu tükist valmistatud matcha tee vispel, mida kasutatakse Jaapani teetseremoonias. Muidugi, kui kasutate madala kvaliteediga matchat, pole tulemus suurepärane, isegi kui segate seda kalli käsitöövispliga. Täna hakkan õppima, et see töötab siiski mõlemat pidi. Võite kasutada Jaapani parimat ja kvaliteetsemat teed; ilma sama suurepärase bambusvisplita ei saa te kogu selle maitserikkust esile tuua. Kogenud käsitöölisel kulub ühe bambusvispli ellu äratamiseks umbes kolm tundi. Keskmine tööpäev Tanimura töökojas annab umbes kolmkümmend bambusvisplit. Nõudlus on suur, kuigi nad ei tööta tavaliste poodidega. Nad toodavad bambusvispleid vaid teetseremooniaga seotud asutustele, samuti eritellimuste jaoks.

Suundume töökotta, möödudes taas bambuspuude hunnikust. Chaseni tootmisprotsessi esimene ja kõige olulisem samm on materjal – terve ja sobiva läbimõõduga bambuspuu. Võib kasutada erinevaid liike, olenevalt vispli tüübist (mis omakorda sõltub teetseremoonia koolkonnast). Tänapäeval värvilisest puidust valmistatud tumedad visplid ei erine hinna ja kvaliteedi poolest tavalistest. Huvitaval kombel olid need kunagi aga väga luksuslikud tooted. Tume värv oli umbes saja aasta jooksul ainult irori kohal (traditsiooniline sisekolle, mida kasutatakse Jaapani vanades majades) ‘suitsutatud’ puidu tunnusmärk. Kuid tehnoloogia ja valmistusviisi areng vähendas selle (kord juhuslikult pärineva) materjali varusid.

 

Bambusvisplite valmistamiseks sobiva puidu saamiseks tuleks lõigata umbes kolmeaastaseid puid. Pärast lõikamist neid kuumtöödeldakse, et vabaneda mustusest ja õlist. Seejärel, jaanuari ja veebruari paiku, laotakse need riisipõldudele, kus jäised tuuled neid karmistavad ja muudavad värvi looduslikust rohelisest valgeks. Siis lastakse neil kaks-kolm aastat valmida. Sellel ajal puit kuivab ja saab heleda merevaiguvärvi.

Ehkki iga vispli loomiseks on vaja umbes 15 cm bambust, saab ühest puust ainult kolm või neli sobivat tükki. Seda seetõttu, et vispliotste (nn sõlmede) painutamine visplile on ülioluline. Kuid ülejäänu ei lähe raisku – hr Tanimura kasutab seda teiste teetseremoonia riistade (s.o chashaku-teelusika ja hishaku-veekulbi), samuti puidust anumate ja kaunistuste valmistamiseks. Chaseni jaoks ettevalmistatud bambusetükki lõigatakse noa küljega õrnalt selle ülemisest poolest. See pehmendab pinda ja muudab töö lihtsamaks. Järgmisena lõigatakse see vertikaalselt pooleks, seejärel lõigatakse neli, kaheksa ja lõpuks kuusteist 4 mm paksust osa. Need on ettevaatlikult, kuid kindlalt väljapoole painutatud.

Iga haru tuleb nüüd jagada nahaks ja lihaks. Nendevaheline piir on fotol selgelt nähtav. Sisemine hele osa on liha, mida on pärast eraldamist lihtne eemaldada. Alles jääb õhuke tumedama naha riba, mis on nüüd risti väga õhukeselt lõigatud piidega, mida nimetatakse ho. Tavaliselt on neid umbes saja ringis (olenevalt vispli tüübist 16–160). Bambus on kiuline puit, mis jaguneb kergesti üksikuteks niitideks, kuid see samm nõuab siiski aega ja täpsust.

Nikerdatud osa jäetakse paindlikumaks muutmiseks kuuma veega ligunema. Ühe tunni pärast pannakse ho puust alusele ja lõigatakse väikese noaga, eriti vispli otsad, väga õhukeseks. Seejärel kõverdab käsitöömeister sama noa abil neid veidi seestpoolt. See samm on peamiseks oskustööliste katsumuseks. Harjased peavad olema tõeliselt õhukesed, et need oleksid elastsed, kuid piisavalt paksud, et püsiksid tugevad. Nende suuruse määrab käsitöölise tunnetus ja intuitsioon, mis tuleneb aastatepikkusest praktikast ja kogemustest, mida on edastanud varasemad põlvkonnad. 


Iga vispli (ho) küljed on ümardatud, et vältida peene teepulbri kleepumist nende teravate servade külge. Tootmisprotsess on aeglaselt lõppemas. Chasenil on ikka niit puudu. See jagab piid pooleks, luues nii välimise kui sisemise rea. Välimised harjased on nikerdatud, moodustades jälitise lõpliku kuju. Sisemisest hoist haaratakse käsitsi ja keeratakse paar korda kokku, et tekiks keerdunud otsik, mis aja ja kasutamise korral avaneb nagu lill. Chasen on valmis, on aeg hakata vee jaoks vett kuumutama.

Kogu protsessi paremaks mõistmiseks soovitame teil vaadata filmi Tanimura töötoast. Küsin bambusvispli eluea kohta, kuid hr Tanimura vastus on ebamäärane.Teooriaid on arvukalt. Kunagi kuulsin mehest, kes kasutab iga visplit ainult kolm korda.” Leidsin, et see on ebamõistlik, täiesti õigustatult, nagu selgub. Minu kõrval istuv ekspert ütleb, et tema käes töötab iga vispel laitmatult umbes kuus kuud igapäevast kasutamist.Kuid reeglit pole” lisab ta.Peate lihtsalt olukorda jälgima ja oma bambusvisplist loobuma, kui see lakkab rahuldavate tulemuste andmisest. Teie käsitsi vahustatud tassike matchat maitseb täna palju paremini kui varem, kas pole?

Matcha küpsised prantsuse koka Alexandre Couilloni poolt

Matcha küpsised prantsuse koka Alexandre Couilloni poolt

Matcha küpsiseid valge šokolaadi ja pekaanipähklitega on tõesti lihtne valmistada. Valmistamine pole eriti aeganõudev, seetõttu soovitame seda retsepti eriti siis, kui ootate ootamatuid külalisi või ihkate millegi magusa järele. Küpsised peaksid olema krõbedad, kuid...

read more

Kendō, traditsiooniline samurai võitluskunst

Vähesed inimesed teavad, et matchal on palju ühist samurai kultuuriga ja seega ka kendōga. Umbes 13. sajandist alates kasutas samurai parema keskendumisvõime ja vastupidavuse parandamiseks matcha teejooki, mis enne duelli jootuna pidi tema tulemust positiivselt...

read more
Matcha rohelise tee panna cotta

Matcha rohelise tee panna cotta

Üks vähem tuntud dessertidest matcha teega on panna cotta. Panna Cotta on kuulus Itaalia magustoit, mis pärineb Põhja-Itaaliast ning mis selles muudetud variandis näeb välja võrdselt fenomenaalne ja maitseb sama maitsvalt. Jahutatud ja värskete lilledega kaunistatud...

read more
Matcha kook prantsuse koka Alexandre Couillon poolt

Matcha kook prantsuse koka Alexandre Couillon poolt

Tunnustatud peakokk Alexandre Couillon, 2 Michelini tärniga pärjatud restorani La Marine asutaja ja Gault & Millau France'i poolt valitud aasta kokk, kasutab oma retseptides just Moya matchat. Alexandre hindab orgaanilist Moya Matcha just kvaliteedi ja maitse...

read more
Matcha latte retsept

Matcha latte retsept

Moya Matcha latte Matcha latte koostisosad: 3,5 supilusikat 70-80 °C vett  1 teelusikas Moya Matcha Traditional või Daily klaas sinu lemmikut piima (me soovitame lehmapiima, sojapiima või kaerapiima) 1 teelusikas mett või agaavisiirupit Matcha latte retsept: Pane...

read more
Ostukorv0
There are no products in the cart!
Jätka ostlemist
0