Sõna otseses mõttes tõlgituna tähendab matcha „pulbristatud teed”. Matcha tippklassi teesorte kasvatatakse tänapäeval Jaapanis, kus seda hakati kasutama 1000 aastat tagasi teetseremoonia põhielemendina. Tänapäeval on see Jaapani toidukultuuri loomulik osa, matchast valmistatakse kuumasid ja külmi jooke ning mitmesuguseid saiakesi.
21. sajandi algusest alates on matcha muutunud üha populaarsemaks teadliku eluviisi pooldajate seas üle kogu maailma ning seda tuntakse eelkõige matcha tervislike omaduste poolest.
Matcha pakub võrreldes teiste looduslike toodetega kõige kõrgemat teadaolevat kogust antioksüdante, mis kaitsevad rakke. Matchas sisalduvad antioksüdantide kogused on mitu korda suuremad kui goji marjades, granaatõuntes või tavalises rohelises tees. Arvatakse, et matchas sisalduvatel antioksüdantidel, mida nimetatakse ka katehhiinideks, on tugevad vähivastased omadused. On leitud, et Matcha katehhiinid suurendavad termogeneesi ehk keha kalorite põletamise määra üle 20% päevasest energiakulust. Matchas sisalduv kofeiin annab õrna energialaengu, mida tasakaalustab rahustavate omadustega rohelisele teele omane aminohape L-teaniin. Mõlema elemendi kombinatsioon võimaldab saavutada erksuse ja virgumise seisundi ilma kohvi tarbimisega seotud kofeiinilanguseta.
Mis vahe on matchal ja tavalisel rohelisel teel?
Matchat juues tarbime terveid rohelise tee lehti ja nii varustame oma keha kõigi tees sisalduvate toitainetega (aminohapped, mineraalid, vitamiinid, kiud ja antioksüdandid). Tavalise rohelise tee puhul imendub organism neist komponentidest ainult 10-20% (sõltuvalt tee tüübist), kuna enamus teelehe osast ei lahustu vees. See on põhimõtteline erinevus matcha ja kõigi teiste teede vahel.
Moya Matcha on Kyoto prefektuuris Uji piirkonnas kasvatatud Jaapani ehtsate ökoloogilise matcha kaubamärk, mis on tuntud juba 800 aastat kõrgeima kvaliteediga rohelise tee kasvatamise poolest. Uji piirkond on kuulus oma viljakate muldade ja puhta vee poolest. Sealsetel rohelise tee taimedel on ideaalsed kasvutingimused tänu head päikesevalgust tagavatele mägedele ning sagedastele ududele, mis kaitsevad õrnu lehti pakase ja rohke sademete eest. Moya Matchat kasvatatakse ja koristatakse hoolikalt perekondlikel ja väikestel ökoloogilistel teepõldudel. Seejärel töödeldakse matcha tee lehti Jaapanis kohapeal, pakitakse hermeetiliselt ja saadetakse meieni väikeste partiidena, et tagada kõigi meie matcha klasside värskus. See aitab säilitada teelehe kõiki omadusi ning tagada mineraalide ja antioksüdantide kõrget taset.